Pen Tekening in Zwart Wit

Tekenen, elektronisch ? De meesten van ons hebben dit wel eens gedaan. Nu beginnen ze er al mee op de lagere school, onderbouw.

Een stabiele hand en voldoende ruimte op je bureau en tekenen maar. Dat doen we even, dacht ik. Helaas komt er meer bij kijken, bijvoorbeeld de lijndikte. Het uiteindelijke resultaat wordt uitgeprint en als je de lijnen te dun neemt, dan vallen deze weg in het geheel. Niet duidelijk te zien. Jammer van een dag werk, maar begin maar opnieuw!

Bladeren aan bomen, hoe doen we dat? Stuk voor stuk tekenen? Onbegonnen werk, zelfs een monnik begint er niet aan! Dan maar iets anders. In ieder geval het aangeven van het “bladerdak” met een lijn. En bladeren hebben hoofdzakelijk ronde vormen, dus rondjes draaien. Bij bladeren in de schaduw meer en kleinere rondjes draaien, in de zon minder en groter. Zo kan het zijn dat je 6 dagen intensief aan een afbeelding zit te werken (ochtend, middag en avond). En de helft van de tijd gebruikt voor het maken van de bomen. Op een gegeven moment kan je geen rondje meer zien.

Als laatste kan je beslissen of je er een aquarel grijslaag aan toevoegt. Dan gaat het ook wat meer leven en geven de zwarte pen streken extra effect.

Bijgevoegd de eerste resultaten van de “Pentekeningen”. Misschien uiteindelijk ook met kleuren invullen? We zien wel.