Verticale Panorama = Vertorama?

Ook wel eens gehad dat je naar een specifieke eigenschap naam (begrip) zoekt, maar niets zinnigs komt in je op?

Dat had ik ook met het fenomeen verticale panorama, afbeeldingen van bijna bij je voeten tot in the sky.

In Google is niet direct iets te vinden voor een verticale panorama. Het woord panorama komt uit het Grieks: παν (pan) = alles, ὁραμα (horama) = schouwspel. Welke schouwspel combinaties ik ook maakte, iets zinnigs was niet in één woord te vinden, ook niet bij de oude grieken.

Niets te vinden, dan maar zelf aan de slag! Dus in West Europa gebruikt men  : Verticaal – Vertical – Vertikal voor loodrecht. Dan zou een verticale panorama het woord Vertirama of Vertiorama of Vertorama of Verticorama kunnen zijn. Het makkelijks uitspreken van een naam blijft hangen in ons geheugen. Probeer het zelf, Vertorama komt het makkelijkste uit je mond.

Neem een Vertorama voor op de muur tussen twee ramen. Uiteindelijk wordt het een begrip en kom het in de Van Dalen. Is er wel een begrip-naam hiervoor, laat het even weten!

Zwarte Bonte Koe voor Molen S200
Zwarte Bonte Koe voor Molen S200